Annons:
Etiketterhjälpmedelteknikerartikel
Läst 23908 ggr
Emo
2011-07-31 20:20

Baka i vedspis

Här delar jag med mig av mina erfarenheter.

En gammal vedspis

Detta var en gång i tiden en husmors dröm.
En modern lättskött spis, som gjorde arbetet i köket så mycket enklare.

Vedspisens front

Tre viktiga luckor.
Överst till vänster är luckan för elden.
Luckan under är "temperaturreglaget".
Luckan till höger är till ugnen.

Eldstaden

Överst till vänster är luckan för elden.
Där sätter man fyr med tidningspapper och späntad ved.

Små kvistar i tidningspapper är också bra när man sätter fyr.

När det brinner bra fyller man på med vedträn.
Luckan under är "temperaturreglaget".
Den ska stå öppen när du sätter fyr.
När det brinner lagom :-) stänger du luckan.
Den har en justerbar öppning.

"Temperaturreglaget"

Denna lucka används för att reglera tillförseln av luft.
Du lär dig snabbt hur mycket som är lagom vid olika arbeten.
Varmast blir det om gallret är helt öppet.

Medelvärme :-)

Så här ställer du gallret om du inte vill ha maxvärme.

Svag värme

Du kan stänga lufttillförseln och inte ha så mycket ved som
brinner. Då får du lite svagare värme.

Ugnen

Eftersom ugnen får värmen från vänster, så måste man ta ut plåten
och vända den, så att båda sidorna får lagom med värme.
Vill man baka maränger, så kan det vara lämpligt att ha ugnsluckan på glänt.

Emo har skrivit texten och fotograferat sin vedspis. Copyright Emo Persson.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Annons:
DesK
2011-07-31 20:32
#1

Stort tack för att du delar med dig, Emo! Jag bodde i ett antal år tillsammans med en liknande, men lite nyare och mindre charmig vedspis. Den var oumbärlig under den kalla årstiden och vid de talrika strömavbrotten där.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Emo
2011-07-31 20:40
#2

Jo, det finns många fördelar med en sådan värmekälla.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

storost
2011-07-31 21:28
#3

Jättefin artikel Emo!

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anterrabae
2011-08-05 12:42
#4

Vilken fin artikel och underbar spis!! Jag vill också ha en sån. När vi gör om i köket så ska jag nog försöka få till plats till en vedspis.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Mitralis
2011-08-05 13:12
#5

Tack för en fin artikel Glad Pappa har precis murat klart skortstenen så jag funderar på att provbaka lite i vedspisen. Jag hade ingen aning om att man kunde reglera värmen på ugnen på det där sättet så det var bra information Glad



Emo
2011-08-05 14:58
#6

Tack för vänliga kommentarer.

Jag har haft så mycket glädje av min vedspis, så det var roligt när DesK bad mig berätta.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Annons:
dolfen
2011-08-16 14:07
#7

Tack för artikeln! Små kvistar i tidningspapper låter som en bra idé.

Jag har själv aldrig använt en vedspis men tycker att det skulle vara kul att testa.

Kan man plocka bort "ringar" så att man kan använda en wookpanna på vedspisen?

Emo
2011-08-16 14:12
#8

Visst, det är meningen att man ska kunna ställa kokkärlen så att elden värmer direkt. Du har nog sett hur gamla kopparkittlar ser ut. Man tar bort så många ringar som behövs för det kärl man använder.

Jag har aldrig gjort det själv utan använt spisen som en elektrisk spis och bara flyttat pannorna så att det var lagom varmt till dem. Här reglerar man värmen genom att flytta på kokkärlen, stekpannorna eller vad man nu använder.

Du får se till att det kärl du använder tål direkt eld.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Upp till toppen
Annons: