Matbröd i Fokus, information och regler

Surdegsdagen - 12/4-2014

2011-04-04 20:20 #0 av: [TrevorS]

Snart är det dags för surdegsdagen!

När är dagen?
Surdegsdagen kommer att firas den andra lördagen varje april.

Hur går firandet till?
Då är det dags att fira surdegsbrödet i alla dess former, varför inte baka det själv? Surdegspizza, surdegsbröd, surdegsfrallor eller kanske surdegsbaguetter! Köpt går också bra. Man får självklart äta det precis som man vill till soppa, med gott pålägg på eller varför inte doppa det i olika sorters vinäger eller olivoljor?

Vilka ligger bakom dagen?
2011 bestämde TrevorS (Oscar Södros) tillsammans med Sajtvärden DesK (Désirée), MonisN (Mona) och Storost (Stephan) att starta denna dag.

Bjud gärna med er familj och vänner hit så vi blir fler som firar.

Surdegsdagen i kalendern:
9/4-2011
14/4-2012
13/4-2013
>12/4-2014
11/4-2015
9/4-2016
8/4-2017
14/4-2018
13/4-2019
11/4-2020

Fakta: Surdegsdagen på facebook.

Text och bild av Oscar S

Anmäl
2011-04-04 21:20 #1 av: Staffan

Kul idé! Glad

Niklas är bra på att skriva inlägg till bloggen och skriver säkert gärna en ett om detta också. Skicka ett meddelande till honom och fråga.

Man kanske kunde göra en banner också och placera den upptill vid alla sajternas sidhuvudbilder?

// Staffan

Anmäl
2011-04-04 21:21 #2 av: [TrevorS]

Det gör jag.  Banner fixar vi lätt. Skrattande

Anmäl
2011-04-04 21:22 #3 av: DesK

Tack Staffan det skulle vara jättekul Glad Jag skickar ett meddelande till Niklas.

Désirée

Anmäl
2011-04-06 14:32 #4 av: MonisN

Det kommer att bli roligt och intressant att vara med och driva gruppen på facebook. Surdegen är absolut värd en helt egen dag, precis som kanelbullens dag och fettisdagen.

Väl mött allihopa, både här och på facebook!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-04-06 14:38 #5 av: [TrevorS]

Det håller jag med om. Skrattande

Anmäl
2011-04-06 19:31 #6 av: Anterrabae

Verkligen kul initiativ! Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-07 20:57 #7 av: storost

Aktuell har vi 96 pers. som gillar surdegsdagen.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-04-07 22:47 #8 av: MonisN

97 nu... Flört Och detta bara på tre dagar!!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-04-07 22:49 #9 av: [TrevorS]

Detta lär bli poppis! Jag hade inte så stora förhoppningar så detta känns rätt bra, speciellt när vi inte gjort så mycket reklam heller. Skrattande

Anmäl
2011-04-08 10:44 #10 av: MonisN

Nu är vi 100Glad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-04-08 10:46 #11 av: [TrevorS]

Jag såg det, grymt kul. Hoppas det blir många fler imorgon. Skrattande

Anmäl
2011-04-08 11:34 #12 av: MonisN

Glöm inte friska upp era surdegar inför morgondagen Tungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-04-08 12:10 #13 av: [TrevorS]

Jag är igång, jag ska göra surdegsbaguetter tror jag. Skrattande

Anmäl
2011-04-08 13:55 #14 av: MonisN

Gott TrevorSTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-04-08 17:47 #15 av: Anterrabae

bakar morotsbröd och morotsbulle Flört Har testat båda mina grunder, och nu står de på jäsning. *hoppas hoppas att det funkar, och att de jäser upp*

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-08 17:59 #16 av: MonisN

#15 Jag håller tummarna att det funkarGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-04-08 18:11 #17 av: DesK

Anterrabae jag håller också tummarna! Glad

Désirée

Anmäl
2011-04-08 18:24 #18 av: Anterrabae

Än så länge jäser det inte imponerande bra, men lite i alla fall, låter dom stå en stund till och ser om det blir något mer. Annars får jag hoppas på ugnen!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-08 18:36 #19 av: DesK

Anterrabae det kan ta många bak och lång tid innan man får den perfekta surdegen. Om den känns lite trött så tillsätt en gnutta jäst i baket, men observera inte till själva surdegen som du tänker spara och mata.

Désirée

Anmäl
2011-04-08 18:48 #20 av: Anterrabae

Det får nog blir lite jäst i baket framöver. Eller ha mer tålamod med surdegsgrunden, det känns som den vill ta mer tid på sig än om man gör den på standardmjöl.

Man brukar ju behöva både jäst och bakpulver för att få gl-fritt att jäsa bra. Nu testade jag med bara surdeg.

Man lär så länge man lever Cool

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-08 18:49 #21 av: MonisN

Vill man vara på den säkra sida så kan du lägga till cirka 10 gram vanlig jäst, det räcker.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-04-08 20:13 #22 av: Anterrabae

Mona: Tack! Det lär nog bli så framöver.

 

Jag har dock smakat, och gott blev det! Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-08 21:52 #23 av: [TrevorS]

Lite konstig färg på dem. Vad var det för mjöl du använde till dessa?

Anmäl
2011-04-13 21:52 #24 av: Anterrabae

Mest beror färgen på min gröna vägg, kameran och lampan i kökstaket. Dessa var på mjölmix - bovete och majsstärkelse (normalt blir det väldigt vita bröd). Men jag fascineras över hur mörka de blev, hade morot och kanel, men jag tycker de snarare borde blivit orangea. Förvånad

 

Trots att de är kompakta, så blev smaken dock jättegod, både på dessa och på de med skrädmjöl, som för övrigt såg likadana ut.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-13 23:00 #25 av: [TrevorS]

Man kan alltid låta den jäsa extra länge. Så det är bara på bovete och majsstärkelse och surdeg såklart? Skrattande

Anmäl
2011-04-13 23:34 #26 av: Anterrabae

Jaha, nä inte riktigt. Flört

kommer inte ihåg detaljerna, men i stort var det surdeg, mjölmix, vatten, olja, socker, morötter och kanel.

kolla här: http://anterrabae.wordpress.com/2011/04/08/glutenfritt-surdegsbrod/

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-13 23:38 #27 av: [TrevorS]

Spännande. Kul att det fungerade i alla fall. Skrattande

Anmäl
2011-04-14 09:26 #28 av: Anterrabae

Mjä, kan inte riktigt säga att det fungerade, de jäste ju inte! Men höll ihop Tungan ute

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-14 10:32 #29 av: [TrevorS]

Hur länge jäste du? Jag testade med vildjäst och fick jäsa i många timmar innan det reste sig, det är lite tyngre än vanligt mjöl. Skrattande

Anmäl
2011-04-14 10:51 #30 av: Anterrabae

Jäste bara i 1,5 timme, men på den tiden så hände INGET! kom på att det inte räckte. Men lite starthjälp tror jag behövs också.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-14 11:40 #31 av: [TrevorS]

Räcker med bara något gram jäst, du hade nog behövt jäsa cirka 6 timmar, brukar jag få jäsa degen minst när jag jäser eller under natten. Skrattande Om du använder dig av lösare deg kan man tilsätta lite kokosmjöl, det gjorde jag och det jäste mycket bättre.

Anmäl
2011-04-14 12:05 #32 av: Anterrabae

Jäsa över natten ska jag absolut annamma, och jag får hitta något annat än kokos, eftersom vi inte tål det heller Tungan ute

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-04-14 12:28 #33 av: [TrevorS]

Aha, ja då är det inte så bra med kokos då, det finns ju som sagt många andra mjölsorter också. Skrattande Solrosmjöl är toppen också.

Anmäl
2011-04-14 12:56 #34 av: Anterrabae

Ja och linsmjöl Glad har jag hört ska vara toppen att baka på!

På't igen ba'!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-24 21:06 #35 av: [TrevorS]

Snart är det jul och bara några månader efter det så är det dags för surdegsdagen igen! Skrattande

Ändrade om till nästa års datum så vi inte glömmer bort det. Facebooksidan är fortfarande öppen, man kan bli medlem när som hellst där!

SURDEGSDAGEN PÅ FACEBOOK

Anmäl
2011-11-24 22:16 #36 av: MonisN

Bra att du puffar för Surdegsdagen. Undrar hur många som bakar vörtbröd på surdeg?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-11-25 09:01 #37 av: DesK

Toppen att du puffar för surdegsdagen! Glad

Jag tänker baka vörtbröd i år med surdeg Tungan ute

Désirée

Anmäl
2011-11-25 10:08 #38 av: MonisN

Jag har aldrig bakat vörtbröd med surdeg. Ska bli roligt att höra hur dina blirGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-11-25 11:20 #39 av: [TrevorS]

Hur är det med sirap under så lång jäsning? Kan tänka mig det blir gott.

 

Anmäl
2011-11-25 13:09 #40 av: DesK

#39 Sirap använder jag ibland till surdegsbröd och det blir bra Glad

Désirée

Anmäl
2011-11-25 13:13 #41 av: [TrevorS]

Toppen, undrade bara hur det var att ha i den i under längre jäsning bara. Skrattande

Anmäl
2011-11-25 13:21 #42 av: DesK

Inga problem alls, jag hade i sirapen direkt i degspadet, men jag tar ju bara ytterst lite sirap eller honung för vi vill inte ha matbröd som smakar sött. Tycker dock att baksirap och honung ger mer smak än vanlig ljus eller mörk sirap.

Désirée

Anmäl
2011-11-25 15:48 #43 av: MonisN

Jag använder också ibland sirap, främst brödsirap eller mörk till surdeg, men för det mesta blir det en rejäl matsked honung för det tycker jag ger godare smak. Jäsningen tycker jag blir bättre med honungen i surdeg.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-11-25 23:09 #44 av: Anterrabae

Jag bakade en riktig typ sirapslimpa på mörk sirap, och glutenfri. Sval över-nattenjäsning, och den blev supergod. Inte så söt då jästen ätit upp en del av söttman i processen. men ändå helt klart ett sött matbröd.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2011-11-27 13:15 #45 av: [snall]

SPÄNNANDE! Att surdegen fått sin egna dag visste jag inte!

Anmäl
2011-11-27 14:27 #46 av: DesK

#45 Det var TrevorS som föreslog att vi skulle skapa surdegsdagen Glad

Désirée

Anmäl
2011-11-27 14:48 #47 av: [snall]

Spännande, han är duktig!

Anmäl
2012-03-25 13:04 #48 av: [TrevorS]

Nu är det snart dags igen!

Anmäl
2012-03-25 14:43 #49 av: storost

ja, det är det.... Skrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2012-03-25 15:04 #50 av: Anterrabae

Ja just det, tänkte jag skulle starta en rågsur. Det passar nog lagom till surdegsdagen att det går att baka på den.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-13 23:49 #51 av: MonisN

I morgon på surdegsdagen tänkte jag prova ett för mig oprövat recept av Jan Hedh på lite mörkare bröd med olika fröer i. Fördegen ska stå i kylen 24 timmar innan baket, plus att fröerna och rågkross också ska skållas dagen innan. Så i morgonbitti blir det surdegsbak dagen till äraGlad

Är det fler som ska baka i morgon? Besök gärna surdegsdagens facebooksida också och dela med er av era surdegsbröd, tankar och eventuella frågorGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-04-14 09:26 #52 av: [TrevorS]

Va spännande, glöm inte lägga upp bilder bara. Ska själv ge mig på något recept, får se vad jag hittar för kul. Skrattande

Anmäl
2012-04-14 11:08 #53 av: storost

Har tyvärr redan bakat och det räcker nu ett tag.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2012-04-14 13:05 #54 av: DesK

Jag ska baka idag, men har ännu inte riktigt bestämt vad det blir för surdegsbröd

Désirée

Anmäl
2012-04-14 13:06 #55 av: MonisN

Jag upptäckte att det var ingen surdeg i receptet vilket jag trodde, men väl både fördeg och skållningSkrattande Tyvärr, och som vanligt får man väl säga att Hedhs recept inte stämmer. Fick tillsätta massor av mer mjöl, drygt ½ kilo för att få en mycket kladdig deg. Dessutom kopiöst mycket salt. Fyra bröd står i alla fall på jäsning nu, vi får se om det går att ätaFörvånad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-04-14 20:44 #56 av: DesK

Det blev surdegsbröd med min vanliga rågsurdeg, skrädmjöl och vetemjöl, tyvärr är min kamera på rymmen så jag kan inte visa nå bild.

Hum detta med Jan Hedhs recept verkar ju helskumt! Lite skillnad kan det ju bli beroende av vilket mjöl man använder, men knappast så mycket som du nu råkade ut för Mona.

Désirée

Anmäl
2012-04-14 21:49 #57 av: MonisN

Det måste varit tryckfelsnisse som varit framme i hans bok, för det kan omöjligt skilja så mycket från mjöl till mjöl. Hur som helst så smakade det förträffligt om än lite salt. Dessutom skulle jag kunnat svära på att det var surdeg i om jag inte visste att det inte var det! Fördeg + skållning som båda stått i kyl i 24 timmar gjorde mycket god och mustig smak.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-04-15 09:22 #58 av: storost

Det kan faktiskt skilja extremt mycket från mjöl till mjöl. Till och med från skörd till skörd på samma åker. Men de stora kvarnarna (på kontinenten) blandar olika skördar med varandra för att få en mer jämn kvalitet. Vet inte hur det är här i Sverige, men jag antar det är samma här

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2012-04-19 17:30 #59 av: Anterrabae

och här blev det inget surdegsbrödbak pga maginfluensa. Jag tar det idag istället.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-19 19:21 #60 av: [TrevorS]

Lägg gärna upp bilder på det Ida, vill se! Skrattande

Anmäl
2012-04-19 19:23 #61 av: Anterrabae

japp. Men bilderna kommer först i morrn, då det är jäsa-över-natten-i-kylen-bröd.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-04-19 19:30 #62 av: [TrevorS]

Absolut! Ska bli kul att se. Skrattande

Anmäl
2012-04-20 14:58 #63 av: Anterrabae

Premiärbaket på rågsuren som startades för ett par veckor sen.

Rågbröd med sirap.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-10-31 21:24 #64 av: [TrevorS]

Googlade lite och såg att dagen har blivit en riktig hit!

Anmäl
2012-10-31 21:38 #65 av: Anterrabae

Det är jättehäfrigt!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-10-31 22:06 #66 av: MonisN

Jag googlade också nu, och det blev en hel del träffar! KulGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2013-04-13 18:53 #67 av: [TrevorS]

Ni har väl inte glömt surdegsdagen idag?

Anmäl
2013-04-13 19:03 #68 av: [Tassy]

Tack för påminnelsen! Tummen upp


Anmäl
2013-04-13 20:21 #69 av: MonisN

Jag har inte haft tid att baka idag, men jag har i alla fall ätit surdegsbröd Lipar

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2013-04-13 20:40 #70 av: DesK

Inte heller jag har haft möjlighet att baka idag, men jag har käkat surdegsknäckebröd idag 😊

Désirée

Anmäl
2014-04-04 13:27 #71 av: [Vegg]

Snart dags igen! Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.