Annons:
Etiketterbaka-med-surdegartikel
Läst 21695 ggr
DesK
2009-08-31 16:27

Att baka med surdeg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Surdeg är den äldsta formen av jästkultur och jäsmedel

Det har åter blivit populärt att baka med surdeg och det finns många olika slag av surdeg. Dessa har dock alla gemensamt att de, utan hjälp av tillsatt bagerijäst eller kemiskt jäsmedel, ger ett bra bröd. Notera dock att många surdegsrecept innehåller en liten mängd jäst, vilket särskilt för den ovane bagaren kan vara en bra hjälp.

Det finns en del recept där man ska blanda jäst med mjöl och degvätska och sedan bara låta stå över natten eller max ett dygn. Denna typ av deg är inte någon surdeg utan snarare en fördeg, men kallas ibland felaktigt för surdeg.

Att sätta en surdeg tar inte så lång tid, det är vilotiden som är lång, allt från cirka tre dygn till en vecka.

Recept på surdegsgrund finner du till vänster under **Surdegsgrund
**

Surdegsgrunden sparar du i kylskåpet i en glasburk. Om du inte bakar särskilt ofta bör du friska upp surdegsgrunden ungefär var annan vecka. Du tar då fram surdegsgrunden ur kylskåpet och matar den med någon matsked vatten och någon matsked mjöl av samma slag som du hade i den ursprungliga surdegsgrunden.

Brödet på bilden hittar du här

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
DesK
2009-09-11 00:02
#1

Varning!

Att baka med surdeg är vanebildande.

Det är mycket lätt att fastna för denna typ av bakning  Flört

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Stephanie
2009-09-18 20:25
#2

Men hur gör man sen då, när man vill göra ett bröd av degen..? Tungan ute

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

DesK
2009-09-18 20:31
#3

Jo då går man till avdelningen  02. Surdegsbröd och kollar efter ett recept   Glad

Här är ett gott bröd

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Stephanie
2009-09-18 20:38
#4

Aha! Tungan ute Tackar!

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

DesK
2009-09-18 20:45
#5

Glad Lägg gärna in dina favoritbrödrecept här  Tungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Stephanie
2009-09-18 21:07
#6

Jag? Tungan ute Ja, det får jag väl ta och göra! De som bakas oftast här hemma.

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Annons:
salasso
2009-09-29 12:37
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Levainbröd bakas helt utan jäst. Endast med vetesurdeg.

Järngrytan som brödet bakas i ger en otroligt  krispig yta utan att använda vatten i ugnen.

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-29 12:40
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Levainbröd fortsättning

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-29 12:42
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Levainbröd fortsättning 3

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-29 12:44
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Levainbröd fortsättning 4

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-29 12:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Levainbröd fortsättning 5

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-29 12:54
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Levainbröd fortsättning 6

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

MonisN
2009-09-29 13:06
#13

Mycket pedagogisktSkrattande Tack för dina fina teckningar!

#10 Rättar lite… ska vara "ställ in en grytan i ugnen" men det fattade säkert allaOskyldig

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
[Asta]
2009-09-29 13:07
#14

Första bakningsserietecknaren Glad

MonisN
2009-09-29 13:16
#15

Det är hur roligt som helst! Mer såntSkrattande

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
2009-09-29 14:22
#16

Salasso, vilken underbart pedagogisk beskrivning  Glad

Jag sammanfattar receptet här så att de som vill skriva ut det kan göra det lite lättare.

Salassos Levainbröd

På kvällen:

8 deciliter vetemjöl special
1 deciliter vetesurdegsgrund
3 deciliter vatten 40 grader varmt
2 teskedar salt
Koka upp vattnet och låt det svalna till 40 grader.
Blanda samman allt i en bunke med lock och ställ på varm plats, till exempel i skåpet ovanför kylen. Låt stå i 12 timmar.

**På morgonen: 

**Ta fram en mindre bunke med lock och lägg i en teflonbakduk i botten och upp efter kanterna. Lägg i degen från kvällen och låt jäsa under lock medan grytan och ugnen värms upp.
Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen och värm ugnen och grytan till 275 grader. När grytan är varm, ta upp den på spisen och lyft över teflonduken med degen i grytan. Sätt på locket, ställ in grytan i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda brödet med locket på i 50-55 minuter.
Låt brödet svalna på galler inlindat i bakduk.

Har du inga plastbunkar med lock kan du täcka degbunken med plastfilm.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

salasso
2009-09-29 15:15
#17

Vet Ni?

Ni är alla ÄNGLAR på den här sajten, tack för hjälpen.

Vet också att det blev fel med att ställa (grytan i spisen) men det var för mycket jobb att ändra. De som inte förstår får gärna ringa mitt journummer om ugnsluckor och spisar, så skall jag sjunga för dem, sen ringer de aldrig mer.Skrikandes

Tjing!!

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-30 12:30
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Hej!

Bakade leveinbröd i järngryta på morgonen och det ser i alla fall bra Ut.

Här kommer några  bilder av bakäventyret.

Första jäsningen 12 timmar gammal, halva jästiden (den första) på alltanen och den andra jästiden i rumstemperatur.Flört

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-30 12:33
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

fortsättning,.innan andra jäsningen, lägg teflonduken i en mindre jäslåda.

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-30 12:38
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

I med degen och låt jäsa i rumstemperatur medan grytan och ugnen värms, som tar cirka 1 timme för att grytan skall uppnå rätt temperatur. OBS!

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

Annons:
salasso
2009-09-30 12:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Ugns- och gryttemperaturen är uppe i 275 grader

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-30 12:44
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Lyft över degen till den varma grytan, var försiktiga så Ni inte bränner Er, lägg på locket och in i ugnen på den nedersta falsen och sänk temperaturen till 225 grader,

grädda 50-55 minuter.

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-30 12:50
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

brödet är färdiggräddat i 55 minuter.

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-30 12:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Det färdiggräddade brödet.

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

salasso
2009-09-30 12:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

Nu skall det få vila och sova  några timmar innan Jag skär i det.

God Natt vänner nu ska brödet sova!TystZZZZZZZZZ

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

HasseH
2010-01-25 12:08
#26

Hörru Salasso? Du lägger alltså i alltihop, inklusive teflonduk, i den varma grytan? I såfall känns det här som ett väldans enkelt recept, gillas!

salasso
2010-01-25 13:25
#27

Man lägger i teflonduken och degen i grytan Enkelt!Skrattande

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

Annons:
DesK
2010-04-15 10:53
#28

Ibland kommer frågan upp om det är svårt att göra egen surdeg. Nej det är det inte, men det kräver lite planering. Ett tips till de som inte vågar göra egen surdeg är att mejeribolaget säljer torkad surdeg. Nackdelen med den är att man måste prenumerera på den. Jag har själv inte bakat med den sortens surdeg, men jag antar att det funkar bra.

Länk till mejeribolagets surdegssajt

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Emmyjane
2010-05-10 02:26
#29

Urch vad duktiga ni är ska gå och friska min surdegsgrund nu för bakning senare i dag.

Tar Leila Lindholms recept.

Blandar i mycket nötter, aprikoser och frön.

MonisN
2010-05-10 09:37
#30

#29 Låter som ett gott bröd! Visa oss gärna resultatetGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
2010-05-10 12:27
#31

#29 Det finns ett recept på bröd med torkad frukt här. Detta kan man mycket väl baka med surdeg istället för med jäst, jag gör båda varianter.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[TrevorS]
2010-07-20 20:03
#32

Det är alltid gott att baka på surdeg. Var ett tag sedan sist kanske ska sätta igång nu igen.

MonisN
2010-07-21 13:26
#33

#32 Det tycker jag absolut du ska göra! Ser fram emot dina experiment. Du är otroligt kreativ och kan säkert komma på annorlunda receptGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Emmyjane
2010-07-29 00:33
#34

På mitt sommarjobb har de ett kedjebrev/ surdeg tror jag.

Det liknar surdeg i sin uppbyggnad och luktar jäst.

Den heter Herman jag ska tigga till mig en del när de delar upp den i små delar, för slutreceptet låter jättesmarrigt.

Någon som känner igen ska skaffa kopia på brevet med recept och förklaring på fredag.

Annons:
Emmyjane
2010-07-29 00:35
#35

Man kan baka jättegoda saftiga bullar på surdeg.

MonisN
2010-07-29 00:58
#36

Herman är en söt kaka och inget vanligt surdegsbröd. storost har skrivit om detta i den här tråden.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Emmyjane
2010-07-29 01:05
#37

Tack ,ska läsa det.

DesK
2012-08-21 07:34
#38

Numera finns det även surdeg på burk i kylen i butikerna. Jag avråder dock bestämt från köp av denna "surdeg" då det är en död produkt! Se tråden Nyhet surdegsgrund.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Emmyjane
2012-08-23 08:30
#39

Kanske bättre att fråga den lokala bagaren om man får köpa av hen?

DesK
2012-08-23 08:59
#40

Ja det är mycket bättre! Glad

Hermannkaka är jättegott Tungan ute och numera bakar jag alltid mina vetebullar med min vetesurdeg Glad Jag fick idén till detta när jag fick en Hermann med tillhörande recept Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Emmyjane
2012-08-28 22:19
#41

Jag har tappat bort mina papper på Herman.

När jag får ork ska jag ta upp den. Just nu bakar jag bröd i bakmaskin, med färdiga mixar från Lidl, det blir gott det med.

Annons:
Upp till toppen
Annons: