Julbak
Julbaket skänker oss härliga dofter, goda smaker och minnen. Inget går upp emot hembakat till jul.
Jul är en helg då många av oss bakar som aldrig förr det blir både matbröd, saffransbröd, mjuka kakor och småkakor. Vi använder oss av många olika smaksättare som kummin, anis, fänkål, pomerans, saffran, kanel, ingefära och nejlikor för att nämna några.
Vörtbrödet är ett saftig bröd bakat på vetemjöl, rågsikt, vört och olika kryddor. Russin är en självklarhet i vörtbröd för många medan andra vill ha utan russin.
Jullimpor bakade på surdeg av råg och vete som även innehåller sirap och kummin är suveränt gott till julosten, jag kan fortfarande, fast min mormor varit död i 20 år, känna doften av hennes limpor.
Recept på Gammaldags jullimpa:
Dag 1
2 deciliter ljumt vatten
25 gram jäst
5 deciliter rågsikt
Dag 2
1 liter vatten
1½ matsked stött kummin
1 liter rågmjöl
Dag 3
1 matsked salt
1 ½ deciliter mörk sirap
50 gram smält avsvalnat smör
50 gram jäst utrört i lite ljummet vatten
cirka 7 deciliter rågmjöl
7 deciliter rågsikt
5 deciliter vetemjöl
Lös upp jästen i vatten och tillsätt mjölet arbeta degen smidig. Täck över och låt stå i rumstemperatur minst ett dygn. När den jäst upp och fått syrlig doft är den klar. Förvaras svalt tills den ska användas.
Koka upp vatten och kummin häll det hett över rågmjölet och arbeta ihop detta i en bunke när det svalnat till 37 grader tillsätts surdegen och degen arbetas ihop. Låt stå med plastfolie i en bytta i rumstemperatur över natten.
Arbeta in salt, sirap, matfett, rågmjöl och jäst och låt degen jäsa övertäck i 1 timme. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och arbeta degen väl, den ska vara ganska hård.
Forma 3 runda limpor som ska vara helt sprickfria. Låt limporna jäsa 1 timme på varm plats. När det bildas små sprickor är brödet klart för gräddning. Nagga limporna och grädda på 200 grader i 20-25 minuter, sänk temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 1 timme.
Pensla med varmt vatten mot slutet. Låt svalna på galler under bakduk.
Kryddlimpan som även den är en mörkare limpa bakad på råg och vetemjöl skiljer sig lite från jullimpan när det gäller kryddningen, här används anis och fänkål ihop med kummin vilket ger en härlig kryddsmak.
Pomeranslimpan är ett lite ljusare bröd på vetemjöl och rågsikt med smak av pomerans gemensamt för alla dessa bröd är att de blir som godast om de får ligga över natten eller ännu hellre ett dygn.
Karlholmsknäckebröd är ett gott hårt bröd som är suveränt gott både med skinka och ost.
Saffransbröd bakar vi i olika former som längder och lussekatter men även som vanliga bullar. I längderna och bullarna fyller man ofta med både mandelmassa och russin medans lussekatterna är dekorerade med russinögon och ibland har man russin även i själva degen.
Mjuka kakor som fruktkaka, fikonkaka och mjuk pepparkaka med lingon i är gudomligt gott.
Pepparkakor (recept på franska pepparkakor), mandelformar, konjakskransar, klenäter, plättbakelsen, rullrån och kanelkakor gör ju inte julen sämre, för sju sorter ska det ju vara enligt gammal tradition.
Jag önskar Er alla lycka till med det härliga julbaket!
Artikelförfattare: Loucar!
Hoppas du har rätt! Jag har önskat hårda paket
Tack Salasso tomten kommer ju gånger 2 till mig eftersom det är min födelsedag också så jag får paket både på morgonen och kvällen även om jag försöker avstyra det, är inte så mycket för att få presenter tycker det är roligare att ge.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
#3 Åhh stackars dig, var min spontana tanke, som fyller år på julafton. Men som vuxen spelar det kanske inte så stor roll, men som barn kan jag tänka mig att det inte var så kul.
Jag har aldrig brytt mig faktiskt jag tror omgivningen lider mer än jag haha. Alla mina syskon fyller ju på knasiga dagar i december/januari de missa bara med ena brodern han kom ut tre dar efter lucia, jag på julafton, andra brodern på nyårsafton och tredje på trettondagen. Kan det ha vart kallt i mars tro eller gick teven sönder kanske.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Haha! Mars är väl en allmänt tråkig månad och inte så många kanaler att titta på på den tiden Det var i alla fall bra prickat att träffa tre stora helger i rad!
nej det är det verkligen inte, jag har jobbat i redan en månad!
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Pust stön, jag vill inte ha jul, det är bara en massa tråkigt jobb
#9 mycket jobb är det, det håller jag med om, men jag tycker det är roligt I alla fall när jobbet är för trevliga personer Därav att jag även börjar nu, för då sprids jobbet mer ut hellre än att det kläms ihop under 2-3 veckor! (snikreklam kommer) Ni kan gärna kolla julens julplanerare!
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
*puttar upp*
Vilken trevligt recept. 😃