Tillbehör & pålägg

Hemgjort pålägg och olika röror

2010-03-15 13:21 #0 av: DesK

Det nybakade brödet smakar enligt många bäst med bara smör. Ibland vill man ha något mer eller annorlunda istället för de klassiska påläggen, ost, skinka och korv. Då kan det passa med en hemgjord röra. De flesta rörorna passar även bra till bakad potatis eller kokta ägghalvor. Här kommer lite olika förslag på goda röror. Fyll gärna på med dina favoriter!

Enkel skagenröra

 

Först ett recept på en basmajonnäs som har god hållbarhet i kylen

Hemgjord enkel majonnäs

1 ägg
1 tesked senap rågad
1-2 matskedar äppelcidervinäger
Salt
Peppar
2-3 deciliter neutral olja

Knäck ner ägget i matberedaren, monterad med kniven och tillsätt allt utom oljan. Sätt på locket och kör på högsta fart några sekunder så att allt blandas. Tillsätt därefter oljan, med maskinen på högsta fart, i en tunn stråle genom matarröret tills du har en tjock majonnäs. Hur mycket olja det går åt beror på äggets storlek.
Äppelcidervinäger ger en mild behaglig syra, naturligtvis kan du ta den vinäger du har hemma eller citron, men ta inte mer än max 1 msk till att börja med, smaka av när majonnäsen är färdig och tillsätt först då mer om du tycker att det behövs. Vill du inte ha rå äggvita kan du naturligtvis ta 2-3 äggulor. Du kan också byta ut en del av den neutrala oljan till exempelvis fin kallpressad raps- eller olivolja.

Gubbröra en Svensk klassiker som passar fint på kavring eller knäckebröd
4 ägg, hårdkokta
½ burk ansjovisfilé, 60 gram
½ rödlök
½ deciliter gravlaxsås eller hovmästarsås
2 matskedar kaviar
2 deciliter gräddfil
2 matskedar hackad gräslök
Skala och hacka äggen grovt.
Finhacka ansjovisen.
Finhacka löken.
Blanda gravlaxsås och kaviar med gräddfilen.
Rör ner ägg, ansjovis och lök.
Strö över gräslök.

Skagenröra den kanske mest klassiska Svenska röran
100 gram skalade räkor
1 ½ deciliter majonnäs
75 gram löjrom (eller lika mycket röd caviar)
2 matskedar finhackad rödlök
3 matskedar finskuren dill
Hacka räkorna grovt.
Blanda samman allt.
Smaka av med citron, peppar och salt.

Gourmetröra
100 gram finskuren lufttorkad skinka
250 gram Kesella 10%
1 matsked fransk senap
½ deciliter finhackad rödlök
½ deciliter finskuren gräslok
salt, peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Laxröra
100 gram rökt eller gravad lax
2 hårdkokta ägg
1 deciliter gravlaxsås eller hovmästarsås
4 matskedar finskuren purjolök
3-4 matskedar finskuren dill
Peppar och salt
Finhacka laxen och äggen.
Tillsätt övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.

Tonfiskröra
Tonfisk I olja
Majonnäs
Crème Fraîche
Kapris
Inlagd gurka finskuren
Rödlök finhackad
Tabasco
Salt
Låt tonfisken rinna av.
Blanda allt till en tjock röra och smaka av med Tabasco och salt.

Caesarröra
1 hårdkokt ägg
50 gram sardeller
1 tesked fransk ljus senap
½ deciliten riven parmesanost
250 gram Kesella 10%
Peppar
Finhacka sardellerna och ägget.
Blanda alltsammans.
Smaka av med peppar.

Pepparrotsröra
100 gram rökt kött eller rökt skinka
250 gram Kesella 10%
2 matskedar nyriven pepparrot
½ deciliter finskuren gräslök
Skär köttet smått.
Blanda samman alla ingredienser.
Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.

Hummus
Kikärter på burk
Citronsaft
Olivolja
Tahini (sesampasta)
Vitlöksklyftor 2 pressade
Spiskummin
Örtsalt
Häll upp kikärerna I ett durkslag och skölj dem väl.
Häll över dem I matberedare med kniven monterad och kör till mos.
Tillsätt lite citronsaft och olivolja.
Krydda med vitlöken och kryddorna.
Tahini kan vara svårt att få tag på, om du inte hittar det går det också bra utan.
Det är också gott att ha i hackad persilja. Du kan så klart blötlägga och koka kikärter själv.

Fetaoströra
Fetaost
Gräddfil eller Crème Fraîche
Soltorkade tomater
Rödlök
Peppar och salt
Mosa fetaosten.
Skär de soltorkade tomaterna smått.
Finhacka rödlöken.
Blanda allt till lagom konsistens.
Smaka av med peppar och salt.
Man kan byta ut de soltorkade tomaterna mot hackade Kalamataoliver.

Ädeloströra

Kvibille Gräddädelost
Purjolök
Crème Fraîche
Peppar
Mosa ädelosten.
Finhacka purjolöken.
Blanda med Crème Fraîche.
Smaka av med peppar.

Avocadoröra
2 mogna avocado
1 vitlöksklyfta
250 gram Kesella 10%
Peppar och örtsalt
Mosa avokadon.
Pressa I vitlöksklyftan.
Blanda ner Kesellan.
Smaka av med peppar och örtsalt.

Några röror har inga mängder, det beror på att jag har tagit dem från mina anteckningar där inte alla har mängdangivelser. Så jag får göra dem och lägga till mängderna senare.

Vad har du för favoritröror?

Désirée

Anmäl
2010-03-15 18:11 #1 av: HasseH

OJ vad jag blev hungrig nu.  Finns inte mycket att tillägga...

Anmäl
2010-03-15 18:23 #2 av: MonisN

Många bra recept du fått ihop! Jag älskar bakpotatis och har alltid slut på idéer till fyllning. Detta var perfekt!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-03-15 20:51 #3 av: DesK

Tackar Glad Men åjo nog kan vi komma på lite fler röror!

Mina falkögda döttrar påpekade att många av rörorna också passar till pasta.

Passar på att säga här också att om någon har någon idé om artikel så kontakta, MonisN, Salasso, Storost eller mig. Du kan också ges möjlighet att själv skriva en artikel Glad

Désirée

Anmäl
2010-04-20 21:40 #4 av: DesK

Svenska Dagbladets sajt finns några bra recept på Pesto Glad

Désirée

Anmäl
2010-04-21 00:06 #5 av: zissi
hembakat-knackebrod-martins-811-krydda-med-gron.

Jag är väldigt dålig på att göra röror. pesto och liknande. Hummus gör jag och har som pålägg ibland. Får bli en skärpning där tror jag, för det  är ju gott.

I Mersmak (COOP:s tidning) som kom idag fanns det en artikel som hette "Krydda med ogräs" som var intressant tyckte jag. Där fanns ett recept på maskrospesto som jag måste göra när maskrosorna växter till sig lite mera Cool (törs inte säga det högt). Nässelscones fanns det ett recpet på också som måste provas. Om någon är intresserad skriver jag receptet här.

Jag älskar att plocka nässlor och även kirskål till soppa och allt möjligt annat. Älgörtsblommorna gör vi god saft av. I nya tidningen fanns det även med ett recept på häggblomssaft, det har jag aldrig provat. Blir nog ett av årets många och annorlunda projekt.

 

 

 

Anmäl
2010-04-21 10:54 #6 av: MonisN

Kanske man skulle börja ta vara på ogräset? Min kirskål skulle kunna bli mat till ett helt regementeTyst

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-21 11:00 #7 av: DesK

Zissi ja tack alla recept är välkomna både här och på Matlust Glad

Désirée

Anmäl
2010-04-21 17:16 #8 av: storost

Men Mona, det finns ingen ogräs, det kallas för stödgräsSkrattande

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-21 17:50 #9 av: zissi

Storost: Då har jag lärt mig något nytt idag med, STÖDGRÄS Skrattande

Anmäl
2010-04-21 18:01 #10 av: storost

Ja, bakgrunden är följande:

En av mina kompisar i Schweiz hade en matträdgård och han hade mycket så kallad "ogräs" mellan hans matväxter. När det var så himla varmt (några veckor över 32°C), då kunde han bara varannan dag gå och vattna växter - mer var inte tillåtet. Hans grannes växter var nästan död och mycket mindre, men hans var underbar. Med så mycket stödgras var det inte möjligt för solen att torka ut jorden.GladGlad

Så gjorde vi också ett år efter och vi hade lite problem med grannen. Hon ville ha att vi sköter matträdgården på samma sätt som hon gjorde, men vi hade mycket mer skörd än hon hade med min kompis metod. Vid början måste man ta bort stödgräset för att ge en större chans till matväxter och sen hjälper de varandra.Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-21 19:29 #11 av: MonisN

Jag odlar inget ätbart längre, det trivs helt enkelt inte på vår tomt. Det enda som trivs är stödgräs (bra ord) och barrväxter. Jo förresten, salvia och rosmarin går bra! Titta här bara! Bladen har inte ens ramlat av från förra året, och snart kommer det nyaTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-07-08 23:34 #12 av: DesK

#11 Vilken fin bild! Glad

TrevorS har lagt in flera olika bra receptförslag på vegetariska röror inne på Vegan i denna tråd.

Désirée

Anmäl
2010-07-09 00:16 #13 av: [TrevorS]

Mycket bra recept här samlade på ett ställe, sådant tycker jag om. Skrattande

Anmäl
2010-08-17 01:23 #14 av: krimskrams

Kall röra med Aura blåmögelost! Tungan ute

Detta är gudagott!

1 burk gräddfil

3 matskedar majonnäs

½ påse färdigriven Aura blåmögelost

3 matskedar citronsaft och rivet skal från cirka ½ citron

½ röd paprika

½ stor rödlök (eller 1 hel liten)

torkad malen chilipeppar &

salt och peppar enligt tycke och smak

Serveras kylskåpskall till ugnsheta bakade potatisar, helst rosamunda potatis!

ENJOY!

Skrattande

Anmäl
2010-08-17 02:58 #15 av: MonisN

Mums! Jag älskar både bakad potatis och blåmögelost, så det måste vara vrålgottTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-08-18 21:34 #16 av: HasseH

Min nya favorit i sommar är tonfiskröra med massor av dill!

tonfisk

majjo

hackad rölök

salt & peppar

minst 2 matskedar fryst dill

om man gillar majs, är det också gott att ha i!

 

Detta har jag ätit minst varannan dag i sommar, som brödpålägg eller med kall pasta som picknick på stranden.

Edit: För att göra inlägget läsbart för synskadade har jag redigerat en förkortning./Mona

 

Anmäl
2010-08-24 02:45 #17 av: [SarasB]

2 paket philadelphia naturell

150 gram smakrik chevre

1 deciliter russin

2 matskedar honung

blanda!

Mums!

Anmäl
2010-08-24 02:57 #18 av: [SarasB]

brieost och soltorkade tomater på burk är oxå j..igt gott på varmt nybakat bröd, så osten smälter lite...

awsome!!

Anmäl
2010-09-02 19:46 #19 av: DesK

#17 Spännande kombination med russin, chèvre och honung, måste jag testa. Brieost och soltorkade tomater är så jättegott ja och nybakat varmt bröd under är aldrig fel Flört

Désirée

Anmäl
2011-06-15 13:02 #20 av: DesK

I de recept där jag har skrivit Kesella kan man istället gärna använda någon av de tjocka yoghurtsorterna, grekisk, turkisk eller rysk Glad

Désirée

Anmäl
2013-11-11 23:46 #21 av: Snovit79

Skinkröra:

Grund: Creme fraiche + lite majonnäs, allkrydda eller örtsalt, dill, persilja och gräslök. 

+ Skinka, kokt ägg och purjolök. Grovmalen svartpeppar.

Gustafsröra:

Hästkorv, smulad fetaost, gräddfil, lite majonnäs. Ev en dutt chilisås.

Tonfiskröra:

Samma grund som Skinkröra + tonfisk, majs eller ärtor, rödlök eller purjolök och kokt ägg. 

Kycklingröra:

Creme fraiche, lite majonnäs, kyckling, curry, kokt ägg & citronpeppar.

Vegetarisk:

Smulad fetaost, finhackad svart oliv, creme fraiche, lite majonnäs, persilja, örtsalt.

Äggsallad:

Kokt ägg, creme fraiche, lite majonnäs, lite senap, svartpeppar, persilja. Ev rödlök och hackade grön oliver om man önskar.


Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-11-12 08:45 #22 av: [Vegg]

Vilken trevlig artikel om röror och pålägg!  

Anmäl
2014-08-27 14:26 #23 av: [solhavre]

Härligt många röror vad ska jag börja.

Anmäl
2014-09-16 20:39 #24 av: Gasoline

Fick ett plötsligt sug att äta en smörgås med röra Kär

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.