Annons:
Etiketterjäskärlbakformarartikel
Läst 39185 ggr
DesK
2011-02-17 14:48

Bak och mat i lergryta

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att baka och laga mat i lergryta är både bekvämt och enkelt, eftersom brödet eller maten sköter sig själv i ugnen. Bröd och mat får mustig och fin smak. Om du ännu inte provat att baka och laga mat i lergryta har du mycket att glädjas åt! Du som har en lergryta undangömd i skåpen, ta fram den och använd den. Du kommer inte bli besviken.

Lergrytor finns i många storlekar och utföranden, en del är glaserade invändigt andra inte. Tänker du köpa en ny lergryta rekommenderar jag att du köper en 3-litrs gryta, eftersom denna passar att göra såväl mindre som större mängder i. Viktigt att tänka på är hur man sköter om sin lergryta. Första gången den ska användas ska den ligga i blöt över natten minst 10 timmar, placera den i exempelvis en hink med vatten.  Därefter räcker det att vid varje användningstillfälle blötlägga grytan i minst 20 minuter. Tänk på att aldrig diska lergrytan med diskmedel, eftersom den lätt tar smak så riskerar du att maten smakar diskmedel då, använd bara varmt vatten. Ställ grytan luftigt och låt den torka några timmar innan du ställer in den i skåpet. Grytan skall alltid ställas in i kall ugn.
Det går bra att använda samma lergryta till bakning, kött och fågel, men om du vill laga fisk och efterrätter måste du skaffa dig separata grytor till det.
När du bakar i lergrytan ska den alltid penslas invändigt med olja eller smält smör innan du lägger ned degen i den. Bröd bakat i lergryta får god mustig smak och en fin yta med ljus färg, om du vill ha mer färg på brödet kan du ta av locket de sista 15-20 minuterna av baktiden. De flesta recept på limpor kan göras i lergryta, bara du anpassar degens storlek efter storleken på lergrytan. Recept på upp till 5 deciliter degspad kan göras I en 1-2 liters gryta, recept på 6-8 deciliter degspad bör göras i 3-liters gryta.

Här är några receptförlag, fyll gärna på i tråden under med dina favoritrecept i lergryta.
**
Surdegslimpa**

1-2 deciliter uppfriskad surdeg
7 deciliter kallt vatten
12,5 gram jäst (ett fjärdedels paket)
1 matsked honung
1 matsked salt
2 matskedar kummin
300 gram rågmjöl
800 – 900 gram vetemjöl
Ställ lergrytan i vatten.
Blanda vattnet med surdegen, jästen, honungen, saltet och stött kummin.
Tillsätt rågmjölet och sedan så mycket vetemjöl att du får en hanterlig deg. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa 1 timme under bakduk.
Pensla lergrytan med olja.
Forma en limpa av degen och lägg den i lergrytan.
Ställ lergrytan i diskhon med vatten runt om och täck med plastfolie.
Låt jäsa 1 timme.
Ta bort plasten och sätt på locket på grytan.
Ställ den i kall ugn och grädda i 200 grader i cirka 2 timmar.

Svensk limpa

4 deciliter rågmjöl
5 deciliter kokande vatten

Ställ lergrytan i blöt.
Lägg rågmjölet, som kan vara fint eller grovt, i en degbunke och häll över det kokande vattnet. Blanda noga och täck med lock eller plastfolie.
50 gram jäst
1.6 liter vetemjöl cirka
1 matsked salt knappt
3 deciliter ljummet vatten
1/2 deciliter baksirap cirka

Lägg mjölet i en stor degbunke, blanda i saltet och smula ner jästen i mjölet. Blanda sirapen och vattnet och tillsätt det till mjölet.
Arbeta samman ordentligt.
Tillsätt nu den skållade rågdegen och arbeta alltsammans mycket väl. En assistent underlättar detta.
Arbeta degen tills du har en homogen deg där du inte längre ser att det är 2 olika degar.
Tillsätt till sist så mycket vetemjöl så att du får en fast men mjuk deg.
Låt jäsa cirka 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet knåda den och forma 1 avlång limpa. Lägg den i den genomfuktade och inoljade lergrytan, ställ ned den i vattnet och täck med plastfolie.
Låt jäsa 30 minuter.

Ta bort plasten, sätt på locket och ställ in grytan i den kalla ugnen. Sätt värmen på 200 grader och låt stå cirka 2 timmar.

Morotslimpa

8 deciliter rågmjöl
1 matsked salt
5 deciliter kokande vatten
Lägg mjölet i en bunke, blanda ned saltet, häll på det kokande vattnet och blanda väl. Låt svalna drygt en timme.
Tillsätt:
3 deciliter vatten
50 gram smulad jäst
2 matskedar smält smör eller olja
2 finrivna morötter
1 matsked fänkål
12 deciliter vetemjöl
Ställ lergrytsn i blöt.
Blanda allt väl till en smidig deg, forma en limpa och lägg i den genomfuktade lerbrytan och ställ ned den i vattnet igen, täck med plast och låt jäsa 1 timme.
Ta bort plasten, sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn och sätt värmen på 175 grader och låt stå cirka 2 timmar.

Enkelt jästbröd

50 gram jäst
5 deciliter ljummet vatten
1/2 deciliter olja
½ matsked salt
1 matsked ljus sirap eller baksirap
3-5 deciliter fint rågmjöl
9-12 deciliter vetemjöl
Ställ lergrytan I blöt.
Rör ut jästen med vattnet, saltet och sirapen.
Tillsätt mjölet och arbeta degen väl.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.
Knåda degen lätt, forma en limpa och lägg i den genomfuktade och inoljade lergrytan.
Lägg på locket och ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 200 grader och låt stå drygt 1 timme.

Alla bröd bör stjälpas upp på galler och svalna under bakduk.

Köttgryta – enkelt grundrecept

1 kilo nötytterlår
2-4 gula lökar
4-5 morötter
2 paprikor av valfri färg
2-3 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Chef de Provencekrydda eller annan örtkryddblandning

Ställ lergrytan i blöt
Skär köttet i lagom grytbitar.
Skär lök, morötter och paprika i ganska stora bitar.
Lägg allt i lergrytan och krydda.
Sätt på locket och ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 225 grader och låt stå i 2 timmar

För fler recept på mat i lergryta se Matlust

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[TrevorS]
2011-02-17 16:22
#1

Spännande. Skrattande

MonisN
2011-02-21 11:37
#2

Jag har aldrig bakat i lergryta, däremot lagat en del mat i den, framförallt kyckling som blir mör och saftig. Det är också bekvämt eftersom man kan lägga i alla ingredienser på en gång. Kanske får jag ett ryck och provar att baka i den också!

Bra artikel och recept DesK!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


giffan
2011-02-26 11:34
#3

Jag har ett recept på ett supergott bröd man kan göra i lergryta..

3 deciliter vetemjöl

3 deciliter grahams mjöl

1 tesked birkarbonat

½ tesked bakpulver

1-2 matskedar sirap (max 2 blir för sött annars)

3-5 deciliter filmjölk

1 nypa salt

smörj lergrytan med lite smör ställ in i kall ugn 150' cirka 50-60 minuter

Så supergod! och enkel.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

DesK
2011-02-26 13:10
#4

Giffan stort tack för receptet! Det är så bra att också ha lite mer snabbakade recept både till lergryta och på plåt Glad Jag är tyvärr rätt dålig på sånna här snabbröd Skäms

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Gasoline
2015-10-28 16:22
#5

Har nyss införskaffat mig en lergryta och vart överlycklig när jag insåg att man kunde baka bröd i den. Måste bara hitta tiden att göra allt bröd som jag önskar jag hann prova. Vet inte om detta recept är samma som någon utav ovanstående men länkar iallafall :-) http://www.kokaihop.se/recept/brod-i-lergryta

DesK
2015-10-28 19:47
#6

Gasoline, nej, tror inte det, men jättekul att du hittade denna tråd. Jag bakar ju helst med surdeg och /eller skållning och med rätt hög andel grövre mjöl 🙂 men prova receptet och berätta hur det blev 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Gasoline
2015-10-28 20:15
#7

Ska absolut försöka hinna hitta tiden till det, har stora förväntningar på detta "projekt" :-)

Åsa S
2015-11-07 23:15
#8

Lagar en hel del mat i min gryta, har även testat baka bröd men det går inte så bra trots blötläggning och massor av olja till insmörjning så fastnar limpan i botten kanske funkar det bättre i glaserad lergryta. Ska testa lägga bakplåtspapper i botten nästa gång då kanske man får ut brödet ur grytan.

Gasoline
2015-11-08 19:30
#9

Har nu testat och det fungerade toppen och brödet var bra men ganska kompakt. #8 jag har en gryta utan glasyr och min fastnade bara på en ytterst liten yta, jag kanske smorde för dåligt? Kan det ha å göra med att min är så gott som ny, använt den två gånger innan. Annars borde bakplåtspapper fungera kan jag tycka. Du får gärna återmata resultatet om du provar.

DesK
2015-11-08 20:07
#10

Min lergryta är urgammal, jag köpte den nån gång på åttiotalet och i den fastnar inte brödet. Jag blötlägger alltid min lergryta rätt länge och penslar väl med olja eller smält smör.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Gasoline
2015-11-08 20:59
#11

#10 samma här, min låg i blöt under hela jästiden. Då jag är ganska ny på detta med lergryta så har jag funderat på en sak. Gör det något om lergryta torkar lite innan man sätter in den i ugnen? Jag har haft lite smått panik de gånger jag använt den och kastar ner allt som ska ner i grytan medan den fortfarande är väldigt blöt. Från upptagande till insättning i ugnen har det tagit typ max 3 min, är livrädd att den ska spricka. Det var inte helt lätt att smörja grytan med olja och se vart man smort när grytan fortfarande innehöll massor med vatten.

Anterrabae
2016-01-18 18:00
#12

Det måste passa alldeles utmärkt att grädda autolysbrödet i lergryta. Har kan du läsa mer om det. http://matbrod.ifokus.se/discussions/5034b4bbd4ebea0e7d0016f6-varldens-lattaste-brod?discussions-2

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Upp till toppen
Annons: