Mitt grova favoritbröd - recept
Receptet kommer ursprungligen från Martin Johansson, men det är så gott så jag vill gärna dela med mig av det. Hoppas han inte misstycker. Tranbären är mitt eget påhitt och förhöjer smaken ytterligare.
DAG 1, skållning:
4 deciliter ljummet vatten
50 gram uppfriskad rågsurdegsgrund (kan uteslutas, men jag har aldrig provat)
175 gram krossad råg
65 gram solroskärnor
80 gram linfrön
20 gram salt, gärna havssalt
Blanda alla ingredienser till skållningen och låt stå övertäckt med plast till dag 2.
DAG 2:
2 deciliter ljummet vatten
50 gram jäst
_190-200 gram brödsirap (ursprungsrecepet innehåller 210 gram)
_
275 gram fint rågmjöl
275 gram vetemjöl
_100 gram torkade tranbär (kan uteslutas)
_
Gör så här dag 2!
- Rör ut jästen i vattnet och blanda ner övriga ingredienser tillsammans med blandningen från dag 1. Kör degen cirka 8 minuter. Degen är kladdig, men det är så den ska vara!
- Låt jäsa i bunken 20 minuter. Smörj under tiden 2 avlånga formar och fyll dessa 2/3 med degen. Bäst är att väga degen så det blir lika så de bli färdiga samtidigt. Det blir cirka 970-1000 gram vardera beroende på hur mycket sirap och frön man väljer att ha i. Låt jäsa ytterligare 30 minuter, eller tills degen nästan når formens kant.
- Sätt ugnen på 190º och grädda cirka 45 minuter eller tills innertemperaturen är 98º.
- Stäng av ugnen. Tag ut bröden och tag bort formarna och ställ tillbaka bröden i ugnen några minuter för att få en torrare yta.
- Låt bröden kallna och vira sedan in dem i ett par kökshanddukar för att mogna.
Ser härligt ut
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ser jättegott ut, måste bara fråga angående linfröna. Hur mycket är det i ca 1 skiva? Jag får inte äta mer än 1 msk om dagen max.
Tack Mona, ditt recept är nu sparat. Brödet ser så saftigt och gott ut Har gjort något liknande men vet inte vilket det är just nu .
#2 Oj, det där var inte lätta att svara på. Svårt att räkna dem också Får du inte äta linfrön i större mängder så föreslår jag att du utesluter dem, eller minskar ner receptet till vad du tro är lagom för dig. Linfrön smakar inte speciellt mycket utan finns nog där enbart för nyttighetens skull.
#3 Det är väldigt saftigt och mycket gott. Sen är det superenkelt att baka och minimalt med jobb
#4. Jag är nog lite dum nu, kan ju räkna ut själv, helt glömt bort att jag skaffat våg. Kan ju alltid ta i någon matsked så vet man ju att man inte får förmycket i. Älskar linfrön och har det i nästan allt jag lagar eller bakar, jag äter gärna mer av det man inte får äta, som till exempel socker, har det också i allt, speciellt matlagning i soppor, grytor och liknande.
#5 För skoj skull räknade jag skivorna och det blev cirka 30 stycken på ett stort bakat i en 3 liters form, så det bör bli cirka 60 skivor på två formar. Det kan inte vara så mycket linfrön i varje skiva då.
Du får väga hur mycket en matsked väger och se hur många det blir på 80 gram, och sen dela med antalet skivor.
#6. Om jag inte räknar helt fel mindre än en halv matsked per skiva, om min huvud inte räknar helt vimsigt.
#7 Vad väger en matsked?
Nu tror jag att jag är riktigt vimsig, 7 g kostar en matsked linfrön.
Om jag räknat rätt så innehåller en skiva cirka 0,2 matskedar. Då har jag räknat att man får ut 60 skivor på två bröd.
Rätta mig gärna om jag har fel
#10. Jo det stämmer nog riktigt bra. Såg precis att jag skrev kostar en matsked, menade såklart, väger. Blir så ibland när man pratar i telefon samtidigt om man skriver.
Får pengar senast onsdag så ska jag baka, har krossat råg jag inte vetat vart jag ska göra av, börjar bli gammalt.
#10 Lycka till med brödet, hoppas du gillar det!